autismdiet.se

 

Mjölk- och glutenfri diet

 

Autismdiet grundar sig i en kost där du helt utesluter mat med mjölk, gluten och soja. Men att bara rensa upp kosten från skadliga ämenen såsom rester av bekämpningsmedel, konstgjorda färgämnen, glutamat, konserveringsmedel och allt för mycket socker, kan förbättra barnets hälsa. Köp därför ekologiskt, undvik e-nummer, lightprodukter och vitt socker.

 

Två tredjedelar mår bättre

En kost utan mjölk- och gluten är basen i det naturliga steg föräldrar kan prova för att hjälpa sitt barn med autism att må bättre och få minskade symptom. Forskningsstudier från bland annat USA, England och Norge har visat att dieten hjälper ungefär två tredjedelar av barn med autism att må bättre. Dieten kan alltså vara värd att prova innan man börjar medicinera Ritalin eller Concerta.

 

Peptider ger drogliknande effekt

Barn med autism kan alltså bli hjälpta genom att ändra kosten. Det beror på att de är känsliga för mjölkets protein som kallas kasein och gluten som finns i sädesslagen korn, vete, råg och havre. Deras tarmar klarar inte av att bryta ned dessa och därför bildas restprodukter, så kallade peptider som ger en drogliknande effekt på hjärnan, likt morfin. Cirka 70 procent av barn med autism har problem med sina tarmar, som kan vara inflammerade och släppa igenom dessa små peptider.

 

Sojans protein lik kasein

Att även soja ska tas bort, beror på att sojaproteinet är så likt mjölkets kasein, att barnet kan vara känsligt för det också. Därför rekommenderar forskarna att man även ska ta bort soja. Sedan kan man efter något halvår eller år försiktigt prova att återinföra soja var fjärde dag för att se hur barnet reagerar. Ser du inte någon ändring i barnets beteende eller hälsa, kan du återinföra soja.

 

Även laktos ska bort

Du behöver vara strikt med dieten och se till att barnet inte får i sig den minsta smula eller rest av mjölkprodukter eller gluten, för att vara säker på att ditt barn svarar på dieten. Börja med att ta bort alla mjölkprodukter, det innefattar även margarin och mat där mjölkprotein kan finnas. Tänk på att laktosfria produkter inte är fria från mjölkprotein. Laktos är mjölksocker och dessa produkter kan ditt barn inte äta. Efter tre veckor tar du även bort gluten. Även här gäller 100 procent fri från gluten. Det innebär att du inte kan ge ditt barn glutenfria produkter med vetestärkelse i eller ren havre. Du kan inte använda havremjölk. Istället kan du servera rismjölk, sesammjölk, potatismjölk eller mandelmjölk och andra nöt- och frömjölkalternativ.

 

I minst sex månader

Mjölkprotein brukar försvinna ur kroppen på två till tre dagar, men gluten kan finnas kvar i kroppen i upp till ett halv år. Därför behöver du hålla en strikt dieten i minst sex månader för att vara säker på om det hjälper ditt barn eller inte. De flesta föräldrar märker dock en klar förbättring redan inom en eller ett par veckor. Ibland blir barnets beteende värre till en början. Om barnet reagerar med att bli värre, kan du ändå vara glad, för då gör kosten verkan och snart kommer barnet att må bättre.

 

Boken ger utförlig guide

I boken Mat för barn med autism och ADHD, hittar du forskningsresultat som förklarar varför dieten fungerar, nybörjarguide hur du gör och en massa recept som underlättar vardagen. Här finns även tio föräldraberättelser om hur kosten har hjälpt våra barn.