autismdiet.se

 

Frågor och svar

 

Här hittar du svaren till några av de vanligaste frågorna som brukar komma upp när man börjar med mjölk- och glutenfri kost.

 

 

Hur många barn med autism mår bättre av dieten?

Enligt en norsk-brittisk forskningsstudie, The Scan-Brit study, blev två tredjedelar av barn med autism bättre av en diet utan mjölk och gluten. Och i 50 procent av fallen var förbättringarna så stora att det var värt att fortsätta dieten.

 

Vad händer när barnet få i sig gluten, mjölk och soja?

Forskare i USA, Norge och Storbritannien har hittat peptider som bildas när gluten, mjölk och soja bryts ned. Dessa peptider kan hos dessa barn ha en drogliknande verkan mycket likt hur morfin verkar och påverkar hjärnan.

 

Hur länge bör vi prova dieten?

Många ser resultat redan första veckan, andra får vänta några veckor eller till och med månader. En del barn svarar väldigt positivt på kostomläggningen, går på toaletten för första gången, slutar att ha ont i magen, slutar snurra maniskt på föremål och blir mer intresserade av sin omgivning. Jag rekommenderar att prova dieten i sex månader för att vara riktigt säker på om den har effekt eller inte. Det kan nämligen ta upp till sex månader innan alla rester av gluten har lämnat kroppen.

Märker du inte några större förbättringar efter denna tid, kan du pröva att försiktigt gå tillbaka till vanlig mat igen. Prova med lite mjölk eller gluten och se hur barnet reagerar. Och återför dem sakta in i barnets kost igen.

 

Varför fungerar inte dieten för alla barn?

I många fall tror jag att dieten inte fungerar för att man inte är strikt nog. Det är svårt att hålla en helt strikt diet med noll procent gluten, mjölk och soja. Det är viktigt att ta bort alla spår av gluten och mjölk, även havre och vetestärkelse. Det kan ta upp till sex månader innan all gluten är borta ur kroppen och det tar olika lång tid för tarmen att läka från de inflammationer som mjölk och gluten kan ha skapat. Två tredjedelar av barnen ska bli bättre av dieten. Om ditt barn inte tillhör dessa, kan barnets svårigheter bero på någonting annat än att mjölk och gluten ställer till problem.

 

Kan jag ge barnet laktosfri mjölk?

Nej, laktos är mjölksocker och i detta fall är det mjölkproteinet, kasein, som ställer till problem. Den som är laktosintolerant har svårt att bryta ned mjölksockret i maten och får ont i magen om de får i sig vanlig mjölk. Barn med autism kan ha svårt att bryta ned kasein vilket finns i alla mjölkprodukter. Du kan tyvärr inte ge ditt barn några mjölkprodukter. Kasein finns i mjölk, grädde, smör, cremé fraiche, kesella, fil, yoghurt, ost, vassle, margarin, mjölkprodukter och ofta även i vegetabiliskt margarin.

 

Varför måste jag ta bort alla mjölk- och glutenprodukter?

Du behöver vara strikt och ta bort varje spår av gluten och mjölkens protein, kasein, eftersom det räcker med ytterst små doser av dessa opiata peptider (små restprodukter av proteinerna kasein i mjölk och gluten) för att störa tarmar och hjärna. Även om du ser att ditt barn mår bättre av att du har tagit bort mjölk är det vanligt att man inte ser hela effekten förrän man har tagit bort all mjölk, soja och gluten.

 

Men mitt barn äter bara makaroner, flingor och mjölk, vad ska jag ge honom att äta?

Barn med autism har ofta speciella matvanor. Det är vanligt att barnen bara äter mjölmat såsom välling, pannkakor och pasta. I barnet kropp agerar rester av gluten och mjölk med en drogliknande effekt för barnet. Barnen brukar ha en otrolig förmåga att nästan sniffa sig till i vilken mat det finns gluten och mjölk och vilja ha just den maten. Men om du är noggrann med att ta bort alla mjölk och gluten kommer detta begär att avta och barnet kommer att vilja äta annan mat.

 

Min läkare är skeptisk till mjölk- och glutenfri diet. Vad ska jag göra?

Läkare brukar vara skeptiska och i Sverige är det ännu inte helt känt att diet kan hjälpa vid autism. De kan vara mer villiga att skriva ut amfetaminpreparat som Concerta eller Ritalin. Men dieten är en ofarlig metod att prova innan du ger ditt barn dessa mediciner. Alltså är mitt råd att prova dieten först, och sedan får du utbilda din läkare när han eller hon ser förbättringen dieten kan innebära.

 

Kan dieten ha några biverkningar?

I början kan barnet, som är van att få dessa opiater, ha en avvänjningsperiod som kan bli lite jobbig. Någon vecka kan barnet till och med få värre beteende än vanligt, men det är i sådana fall ett gott tecken på att dieten har verkan och att barnet snart kommer att må bättre. Den biverkning som barnet kan få av att inte dricka mjölk under en längre tid är att han/hon kan bli laktosintolerant eftersom enzymet laktas som bryter ned laktosen, försvinner ur kroppen om det inte används.