autismdiet.se

 

Om autismdiet.se

 

Jag heter Annika Röed och är mamma till tre barn, där mellanbarnet har diagnosen autistiskt syndrom. Han fick sin diagnos vid tre och ett halvt års ålder och vi fick veta att det inte fanns någon hjälp, utan att vi skulle acceptera att det är ett livslångt handikapp och sätta honom på specialdagis. Vi, liksom många andra som får denna diagnos för sitt älskade barn, föll ned i ett mörker. Mörkret varade en vecka. Sedan började vi själva leta efter hjälp till honom. VI vägrade tro på att det inte fanns något vi kunde göra.

 

Istället för specialdagis kämpade vi för att han skulle få intensiv beteendeträning, vilket han till slut fick. Det var fantastiskt att se Filip, som han heter, ta i kapp ett och ett halvt års språkutveckling på några månader och lära sig så mycket. Alltså fanns det hopp. Hopp om att Filip kan må bättre. Efter att ha läst i amerikanska böcker och på internet om alternativa metoder för att få barn med autism att må bättre, bestämde vi oss för att starta med mjölk- och glutenfri kost.

 

Sedan februari 2007 har Filip ätit mat utan mjölk, gluten och soja. Han mår mycket bättre, kom ut ur en dimma, är mer närvarande och är inte längre hyperaktiv. Nu är han delaktig i vår familj och kan leka med sina syskon. Han är en spelglad 14-åring som går i sjuan. Han har fortfarande har svårigheter inom autismspektrat, så dieten har inte "botat" honom från autism, men han har fått en stor lindring av sina symtom.

 

Eftersom mjölk- och glutenfri kost hjälpte vår son, ville jag sprida informationen vidare till andra föräldrar. Därför startade jag 2007 webbplatsen autismdiet.se. Tanken var att om det kan hjälpa ett enda barn till att må bättre, är det all mödan värd. Och under dessa år, som har gått, har jag fått så många brev från föräldrar som berättar om hur kosten har fått deras barn att må bra i magen, börja gå på toaletten själva, blivit mer sociala, intressera sig för andra barn och mycket mer. Det är underbart.

 

Hösten 2012 kom jag ut med boken Mat för barn med autism och ADHD för att hjälpa andra föräldrar komma igång med kosten för att se om det hjälper deras barn. I boken finns information om forskning, fakta om hur man går tillväga, vad man tar bort och lägger till, recept, livsmedelslistor och tio berättelser från föräldrar som kämpar för sina barn. Jag hoppas att du kommer att tycka om den och att den hjälper dig och din familj.

 

Lycka till!

 

Annika Röed

 

annika@autismdiet.se